Uw bedrijf in financieel zwaar weer? Herstructureer uw bedrijf onder de nieuwe Wet Homologatie onderhands akkoord

Met de WHOA kunnen ondernemingen die op de korte termijn in hun betalingsverplichting te kort zullen schieten, een onderhands akkoord aanbieden aan hun schuldeisers en aandeelhouders. Ondernemingen kunnen nu aan de rechtbank een verzoek indienen om het akkoord te homologeren oftewel goed te keuren. Alle schuldeisers en aandeelhouders van de onderneming worden dan aan het akkoord gebonden, ongeacht of ermee is ingestemd met het akkoord door de betrokken partijen wetende de schuldeisers en aandeelhouders. Verder biedt de WHOA de mogelijkheid om onder omstandigheden overeenkomsten aan te passen en/of te beëindigen die een groot nadelig effect heeft voor de onderneming. 

De rol van de WHOA voor schuldeisers

De WHOA biedt de mogelijkheid voor een onderneming om te herstructureren. De kans is aannemelijk dat de concurrente crediteuren een grotere deel van hun vordering uitbetaald zal krijgen in vergelijking tot een faillissement. 

Echter, is het voor de crediteuren en aandeelhouders wel van belang dat er kritisch inhoudelijk gekeken wordt naar het aangeboden akkoord en te controleren dat aan alle wettelijke vereisten is voldaan. Met als voorbeeld dat een akkoord moet voldoen aan een aantal minimumvereisten en dat kleine crediteuren in beginsel op ze minst 20% van hun vordering toegewezen krijgen. 

De rol van de WHOA tijdens de coronacrisis

Gedurende de coronacrisis is het kabinet van mening dat faillissementen waar mogelijk voorkomen dienen te worden. Een faillissement heeft namelijk ingrijpende gevolgen voor zowel de ondernemers en personeel als de maatschappij in zijn geheel. De overheid heeft meerdere steunmaatregelen in het leven geroepen zoals de TVL en de NOW die ervoor dienen om te zorgen dat faillissementen waar mogelijk worden voorkomen. Heden werkt het kabinet aan beleid, zodat meerdere overheidsinstanties waaronder ook de Belastingdienst kunnen helpen bij het verwezenlijken van een akkoord onder de WHOA. 

Mocht uw onderneming in zwaar weer verkeren is het raadzaam om alvast te beginnen met de voorbereidingen van een akkoord. Als voorbeeld kun je alvast in contact komen met de schuldeisers en aandeelhouders en proberen te onderhandelen. Of je kan alvast beginnen met het uitwerken van het akkoord of de stemmingsprocedure te beginnen. Zodra alle vereisten uit de WHOA zijn getoetst en uitgewerkt dan kan het akkoord direct naar de rechter toe om een oordeel te vellen over de goedkeuring (homologatie) van dat betreffende akkoord.  

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Onze bedrijfsjursten en financiële specialisten verzorgen de gehele WHOA procedure. Zij hebben jarenlange ervaring met herstructureringen en voorkomen van  faillissementen. Bel 088-2016598 voor een vrijblijvend adviesgesprek. Of vul hieronder ons contactformulier in. Wij nemen op werkdagen tijdens onze openingstijden binnen 4 uur contact met u op.

Vrijblijvend advies? Vul ons contactformulier in en wij nemen binnen 4 uur telefonisch contact met u op

  Uw naam

  Uw emailadres

  Uw telefoonnummer

  Bel ons gerust met al uw vragen 088-2016598

  Mr. Drs. Rene Fischer
  Mr. Drs. Rene FischerSenior Legal Counsel
  Jan Noordeloos
  Jan NoordeloosRegister Accountant
  G.A. Martha
  G.A. MarthaManaging Partner / Senior Company Lawyer